Традиція і порядок

«Традиція і порядок» (ТіП) — ультраправа консервативна організація, яка позиціонує себе як поборницю християнських цінностей. Була заснована у 2016 році на базі іншої ультраправої організації «Реванш». Члени ТіП відповідальні за велику кількість нападів на публічні заходи ЛГБТ+ спільноти, феміністських ініціатив і лівих активістів та активісток, проти яких переважно спрямована діяльність організації. Лідером організації до осені 2021 року був Богдан Ходаковський.

«Реванш», на базі якого була створена ТіП, сповідувала класичний італійський фашизм. Частково естетика «свинцевих 70-х» перейшла і в «Традицію і порядок» після ребрендингу. 

Після перемоги Євромайдану у 2014 році члени «Реваншу» не прийняли нову владу та швидко перейшли до акцій, спрямованих проти нового керівництва країни, зокрема бізнесу Петра Порошенка. Члени організації були близькими до «Братства» Дмитра Корчинського, членом якого раніше був Ходаковський, батальйону «ОУН» Миколи Коханівського та члена партії «Радикальна партія» Ігоря Мосійчука. У травні 2015 року кількох членів «Реваншу» заарештувала Служба безпеки України (СБУ).

Від початку засновники «Традиції і порядку» анонсували створення політичної партії, одним із засновників якої став Ігор Щедрин — співзасновник сайту «Петро і Мазепа», що сповідує націоналістичну ідеологію і є лояльним до попереднього президента Петра Порошенка. Тож після ребрендингу атаки на власність Порошенка фактично припинилися, а ТіП переорієнтувалася на «захист консервативних цінностей» насильницькими методами. 

З 2018 року «Традиція і порядок» стала ключовою вуличною організацією, що працювала у цьому полі. Члени ТіП неодноразово нападали на офіси ЛГБТ+ організацій, зривали публічні заходи, намагалися блокувати марші на 8 березня (Міжнародний жіночий день) чи Марші рівності (головна подія ЛГБТ+ спільноти) у різних містах. Часто жертвами нападів ставали представники субкультурної молоді, яких члени ТіП записували до членів ЛГБТ+ спільноти або вважали антифашистами. Пік таких нападів припав на 2020 рік, коли ультраправі влаштовували на київському Подолі так зване сафарі.

«Традиція і порядок» активно співпрацювала з іншими праворадикальними і консервативними організаціями, як-от «Братство», «Фрайкор», «Національний корпус», «Суспільство майбутнього» (екс-С14) та «Національним спротивом». 

Члени «Традиції і порядку» також є засновниками сайту «Консерватор». Вони також надрукували єдиний номер однойменного журналу.

Після спроби зірвати марш за права ЛГБТ+ 28 серпня 2021 в Одесі поліція затримала 61 активіста. Проти 15 з них було відкрито кримінальні справи. Після цього активність організації помітно впала. Восени 2021 року в ТіП відбувся розкол. Відповідальний за силове крило організації Крістіан Ударов створив власний проєкт «Український прапор», куди залучив багатьох членів ТіП. Згодом з’явилася інформація про існування «реформованої ТіП», вже без Ходаковського. А сам же колишній голова організації, який на кілька місяців зник із соцмереж, анонсував створення нової партії. Сторінка «Традиції і порядку» у телеграмі, яка була головним пропагандистським ресурсом організації, наразі видалена, як і сайт організації.

19 січня 2022 року відбулася презентація Консервативної партії — проєкту Богдана Ходаковського та наближених до нього членів «Традиції і порядку».