Орден

Оден. Едуард Юрченко

«Орден» — права консервативна організація, сформована навколо колишнього спікера «Національного корпусу» Едуарда Юрченка. Ідеологія організації відображає погляди самого Юрченка та відсилає до європейської традиції «нових правих» і російського євразійства Олександра Дугіна, зв’язки з яким Юрченко постійно спростовує. В її основі лежать націоналізм, монархізм, християнство та конспірологічні вчення на кшталт «темного просвітництва». Своїми головними завданнями члени «Ордену» вважають пропаганду правих поглядів шляхом проведення освітніх заходів та «боротьбу за розум молоді проти лівацького бруду».

Едуард Юрченко зараховує себе до «несистемного націоналізму» та встиг побувати у багатьох політичних проєктах, серед яких і Партія регіонів. У 2011-му він виступав на заходах Євразійського союзу молоді, критикував український націоналізм за «русофобськість», а після Майдану став спікером та одним з ідеологів «азовського руху». Був одним із засновників «Українського традиціоналістичного клубу». Активно співпрацював з ВО «Свобода» та консервативними проєктами «Катехон» і «Сестринство святої Ольги», які намагалися зривати феміністичні та ЛГБТ-заходи (наразі ці політичні проекти закриті). Співпрацював з консервативною ультрправою організацією «Традиція і порядкок». На парламентських виборах 2019 року балотувався в народні депутати від партії ВО «Свобода» під непрохідним 196-м номером.

З 2019 року активнысть Юрченка в рамках «Національного корпусу» зменшилась. Він проводив лекції, вечори пам’яті короля Людовіка XVI чи виступав як запрошений експерт «Асоціації сексологів та сексотерапевтів України» — приватної організації, що пропагує консервативні погляди на родину та критикує «гендерні теорії». У 2021 році Юрченко знову став активним оглядачем геополітичних подій на ютуб-каналі «Нацкорпусу».

Львівський осередок «Ордену» очолює письменник Роман Пономаренко — автор книжок про українців у військових формуваннях Третього Райху.

Хоча головною діяльністю «Ордену» лишаються публічні заходи, з квітня 2019 року члени організації проводили й вуличні акції, переважно нечисленні. Зокрема, «християнські марші», акції проти законопроєктів про криміналізацію злочинів на ґрунті нетерпимості; або ж, на противагу антирасистським протестам у США, пікетували МВС під гаслами Ukrainian Lives Matter. Долучилися члени «Ордену» до контракції «Фрайкору» під час ХарківПрайду-2019, що супроводжувалась нападами на його учасників та поліцію, а також до спроби заблокувати марш на 8 березня у 2021 році.