Едельвейс

«Едельвейс» — вінницька ультраправа організація, офіційно зареєстрована як ГО «Едельвейс-Вінниця». Її назва відсилає до найменування 1-ї гірсько-піхотної дивізії Вермахту часів Другої світової війни. «Едельвейс» існує вже два роки, але відомим став після нападу на  журналістський тренінг з висвітлення ЛГБТ-тематики у Вінниці 1 лютого 2020 року. 27 лютого 2020-го представники «Едельвейсу» разом з «Національними дружинами» Вінниці побилися з поліцією та охоронцями під будівлею міськради м. Жмеринка, на сесію якої вони хотіли потрапити. У результаті було затримано 20 учасників конфлікту, серед яких голова «Едельвейсу» Роман Костишин. Щодо обох подій триває слідство, а в «Едельвейсі» справи називають переслідуванням патріотів.

У кінці березня Романа Костишина звільнили на поруки двох міських депутатів — Володимира Барцьоса та Вадима Кудіярова, колишнього нардепа від «Батьківщини», голови вінницького осередку руху «Гідність нації». 

У травні 2020-го організація повідомила про створення осередків у Києві, Житомирі, Івано-Франківську, Миколаєві та Вознесенську. А 27 травня «Едельвейс» випустив заяву про перехід організації у підпілля.

8 травня на своїй сторінці в Instagram «Едельвейс» вітав «героїв, що поклали своє життя за спробу побудувати нову, чисту та потужну білу Європу», — солдатів Третього Райху.