«Праві ветерани»

З 9 по 12 березня триває набір до Громадської ради при Міністерстві у справах ветеранів України. Цього року, аби увійти у Раду, свої зусилля об’єднали одразу 9 ультраправих організацій, які утворили ініціативу «Праві ветерани». До об’єднання увійшли члени організацій «Свобода», «Сокіл», «Традиція і порядок», «Суспільство майбутнього», «Національний спротив», «Невідомий патріот» «Правий сектор», «Карпатська Січ» та «Лицарі міста».

«Ми, українські праві, об’єдналися для того, щоби пройти до Громадської ради при Міністерстві у справах ветеранів», — йдеться у заяві ініціативи. Однією з цілей об’єднання є також протистояти «ідейним ворогам», до яких «праві ветерани» зараховують представників ЛГБТ+ спільноти та прихильників декриміналізації канабісу: «В той же час, наші ідейні вороги, яких на війні було менше, ніж пальців на руці — активно лізуть у ветеранське середовище. Створюють неіснуючі ЛГБТ-батальйони, пишуть “ветерани за канабіс” та іншу дичину. Ми мусимо зіпсувати їм це свято життя».

До Громадської ради при Мінветі «Праві ветерани» висунули список з 11 кандидатів. Серед них, зокрема, члени ультраправої організації С14 Євген Карась, Олександр Войтко та Андрій Медведько. Організації-сателіти С14, як-от «Освітня асамблея» і «Спілка ветеранів війни з Росією, регулярно отримують фінансування від Міністерства ветеранів. З 2018 по 2020 рік Мінвет профінансував проєкти сателітів С14 на майже 6 млн грн. Цього року «Освітня асамблея» та «Спілка» також подаються на бюджетне фінансування.

Інший відомий кандидат — Євген Строкань. Він — голова організації «Невідомий патріот», а також пов’язаний з «Братством» Дмитра Корчинського. Строкань неодноразово брав участь у провокативних акціях, що мали антигендерну, гомофобну чи ксенофобну повістки.

Головними опонентами, судячи з трансфобного ролика, який зняли «праві ветерани», вони вважають кандидатів від «Демократичної сокири» та об’єднання ЛГБТ-військових. Тим не менше, у списку кандидатів до Громадської ради, за які агітує «Демсокира», також є члени ультраправих організацій. Зокрема, члени пов’язаних з «Нацкорпусом» парамілітарних організацій «Національні дружини» Ігор Бобер та «Цивільний корпус “Азов”» Євген Даценко, а також голова ГО «Юнацький корпус» Дмитро Дорошенко.