Ультраправе насильство і конфронтація у першому кварталі 2021 року

У першому кварталі 2021 року моніторинг зафіксував 37 випадків ультраправих конфронтацій та насильства, що на 10 випадків більше, ніж попереднього кварталу.  Порівняно з останнім кварталом минулого року у січні — березні 2021 року кількість ультраправих конфронтацій зросла з 6 до 20 кейсів, а кількість випадків насильства зменшилася з 21 до 17. З них 15 було спрямовано проти людей, як і в попередньому кварталі, а 2 мали на меті пошкодження майна.  

Динаміка ультраправого насильства і конфронтацій у першому кварталі 2021 року

Уже традиційно найбільша кількість випадків ультраправих конфронтацій та насильства фіксується у Києві (19). 5 випадків мали місце у Львові, 3 — у Харкові та 2 — в Одесі. У решті населених пунктів було зафіксовано лише по одному кейсу.  

У 28 випадках конфронтацій та насильства було ідентифіковано конкретні ультраправі організації чи групи. Ще у 9 випадках йдеться про неідентифіковані організації чи групи або про дії за попередньою змовою кількох людей, чия діяльність вписується в рамки ультраправого руху в Україні. 

Незмінними залишилися й лідери ультраправих насильства і конфронтацій. Найактивнішим серед ідентифікованих акторів був «Національний корпус» — 9 випадків, з них 2 насильницькі проти людей. У 4 кейсах повідомлялося про участь «Традиції і порядку», з них 1 насильницький, спрямований проти людей. На рахунку С14 / «Суспільства майбутнього» 3 випадки, 2 з яких насильницькі та спрямовані проти людей; стільки ж у «Національного спротиву» (всі 3 — конфронтації). 

Як і передбачалося, після проведення виборів у жовтні 2020 року кількість ультраправого насильства та конфронтацій проти політиків і політичних партій суттєво зменшилася. Однак у першому кварталі 2021 року політики та політичні партії залишаються основною мішенню насильства і конфронтацій: проти них було спрямовано 11 випадків діяльності ультраправих (3 насильницькі, з яких 2 — проти людей). 

Співвідношення кількості насильницьких та конфронтаційних випадків

Після завершення місцевих виборів у жовтні 2020 року кількість ультраправого насильства та конфронтацій проти політиків і політичних партій суттєво зменшилася. Однак саме політики та політичні партії залишилися основними мішенями для ультраправих у першому кварталі 2021 року. Головними тригерами стали санкції, запроваджені рішенням РНБО, та протистояння між «Нацкорпусом» та «Патріотами за життя» Іллі Киви. Загалом же проти політиків та політичних партій було спрямовано 11 випадків ультраправого насильства та конфронтацій (3 насильницькі, з яких 2 — проти людей).

Водночас більш видимими на загальному тлі стали кейси, спрямовані проти (переважно місцевої) влади та бізнесу, пов’язаного з певними політиками чи партіями. Із 5 кейсів, які стосувалися органів місцевої та центральної влади, 2 були насильницькі (з них 1 проти людей). У випадку бізнесу мова йде про 5 конфронтацій. 

Так, 2 лютого в Миколаєві представники «Нацкорпусу» увірвалися на засідання Миколаївської міської ради та вивісили плакат «Нам потрібен закон проти колаборантів», а 23 березня у смт Баришівка місцеві мешканці та активісти «Традиції і порядку» блокували роботу депутатів з вимогою відсторонення мера Баришівки. 

У 6 випадках конфронтації та насильство стосувалися представни_ць ЛГБТ+ спільноти або феміністок, в одному з яких ультраправі вдались до насильства проти людини. Так, половина із зафіксованих випадків стосувалися Маршів жінок 8 березня. Два з них трапилися в Києві, коли ультраправі з «Національного спротиву» намагалися відібрати плакати у кількох учасниць, що поверталися з маршу. Ще один — в Одесі, коли члени «Традиції і порядку» намагалися перешкодити проведенню маршу. Ультраправі влаштовували контракції до маршу 8 березня і в інших містах, але вони пройшли без конфліктів.

Ще в 6 випадках ультраправі групи діяли проти молоді неформальної зовнішності (3 насильницькі кейси проти людей), частина з цих випадків мали гомофобні та расистські мотиви. Також зафіксовано 2 кейси насильства проти людей на ґрунті дискримінації етнічних меншин. Ще у 3 випадках ультраправі діяли проти лівих або антифашист_ок, у 2 із них вдаючись до насильства проти людей. Так, 19 січня у Львові праворадикали напали на анархіста та активіста екологічного руху, використовуючи молотки, сльозогінний газ і ножі. Згодом нападники розтрощили магазин, у якому намагався заховатися активіст, — від сльозогінного газу постраждало декілька працівниць. Активіст отримав ушкодження середньої тяжкості, його було госпіталізовано. На місце прибула поліція, але нікого не затримала.

Проти кого було спрямоване ультраправе насильство і конфронтації

У 4 кейсах жертвами ультраправого насильства стали журналісти. Більшість нападів відбулися в контексті заборони трансляції низки каналів в Україні. 3 з них трапилися 4 лютого у Києві, коли представники «Суспільства майбутнього», «Правого сектору» та «Сокола» пікетували телеканал «НАШ», вимагаючи його закриття. Ультраправі спробували прорватися до будівлі телеканалу, що результувало в сутички з поліцією. Також праворадикали напали на двох журналістів безпосередньо в прямому ефірі. Напад на третього журналіста було скоєно в метро вже після завершення акції.