9 травня в Україні та інциденти за участі ультраправих

Учора, 9 травня, в Україні відзначили День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Сумною традицією останніх років є гостре протистояння, що точиться навколо цієї дати як у політичній сфері, так і на вулицях. Не стало винятком і 9 травня 2021 року.

Так, у Києві члени організацій «Правий сектор» та С14 — організатори нещодавнього маршу на честь СС «Галичина» — організували контракцію поблизу місця покладання квітів. Як повідомляє телеграм-канал PavlovskyNews, перша сутичка виникла біля метро Арсенальна о 10-й ранку, коли члени С14 намагалися перевіряти людей на наявність комуністичної символіки, а після почали зривати червоні стрічки та м’яти квіти.

Пізніше було опубліковано відео, як один з учасників націоналістичної акції вітає ветерана нацистським вітанням. Згодом хлопця затримала поліція та склала адміністративний протокол за ст. 173 («Дрібне хуліганство»). На камеру хлопець представився як учасник організації «Права молодь», що є частиною «Правого сектору». Щоправда, згодом на телеграм-каналі організації було опубліковане відео, де затриманий спростовує це.

В Одесі в цей день відбулося одразу кілька сутичок — переважно учасників акції до Дня перемоги з поліцією. Наразі відомо про шістьох затриманих, серед яких один 17-річний ультраправий, що прийшов на мітинг зі свастикою на одязі. За якою статтею буде складено протокол, в поліції наразі вирішують. Ще двох людей правоохоронці затримали за використання радянської символіки — пілотки з червоною зіркою (ч. 1 ст. 436-1 Кримінального кодексу) та георгіївської стрічки (ч. 1 ст. 173-3 Кодексу про адміністративні правопорушення).

У Львові в районі вул. Личаківської з’явилися ксенофобські листівки, як повідомляє Об’єднана єврейська община України. Листівка підписана «Галицька молодь» — це молодіжна ультраправа організація, пов’язана з «Нацкорпусом». Також вчора на ультраправому телеграм-каналі з’явилося відео із записом нападу групи осіб на перехожого, підписане «Патриоты во Львове дали комментарий “журналисту” Шария относительно своего отношения к 9 мая».

Всього, за даними МВС, в Україні пройшло понад 600 заходів до Дня перемоги, у яких взяли участь близько 40 тисяч осіб.