У Польщі за пропаганду фашизму, сутенерство та побиття людей судять 46 футбольних хуліганів з клубу «Ягеллонія Білосток» (Jagiellonia Białystok)

Процес почався в понеділок 17 травня та продовжився в середу 19 травня.

Білостоцькі вболівальники заперечують свою причетність до злочинів та кажуть, що не мають нічого спільного з фашизмом. Так, один із учасників руху, якого вдалось розпізнати на фото масової бійки, стверджує, що не пам’ятає той день, адже вживає антидепресанти. А інший фанат «Ягеллонії» пояснив, що вилучений слідством браслет зі свастиками не його, а дружини, і то не свастика, а індуїстський символ сонця. 

«Колега привезла для дружини з Непалу. А я не маю нічого спільного з фашизмом»,

розповідає футбольний хуліган. 

«Історія фанатів “Ягеллонії” загалом досить стандартна. Їх судять як організовану злочинну групу (ОЗГ). У Польщі більшість футбольних клубів мають активні фанатські спільноти, тісно пов’язані з наркоторгівлею, торгівлею людей та іншими видами криміналу. В останні роки багато з них потрапили під суд саме як ОЗГ. У випадку “Ягеллонії” мова також йде про “кришування” проституції, договірні бійки; ну і поміж тим, в одного з хуліганів знайшли нацистську літературу.

Тому цей процес — лише один із низки інших, а пропаганда фашизму — мала частина історії. Мала, але важлива, адже демонструє, як патріотизмом прикривається відвертий кримінал, а також ступiнь взаємопроникнення та впливу крайньоправих угруповань у футболі та криміналі», — коментує керівник з моніторингу та прав людини мережі FARE (Football Against Racism in Europe), що протидiє дискримінації у футболі, Павло Клименко.

Коли в 2019 році в Білостоці був запланований Марш рівності, фани «Ягеллонії» опублікували повідомлення, в якому назвали учасників/-ць Маршу «жменькою збоченців».  

У результаті під час Маршу відбулось кілька сутичок, деяких учасників побили. Пізніше було опубліковано фото підозрюваних, дехто з них був одягнутий у футболку «Ягеллонії».