4 напади на ґрунті ненависті ультраправі скоїли в Києві та Одесі

Напади на ґрунті ненависті одразу в двох містах скоїли члени ультраправої організації «Традиція і порядок». В Одесі вони зірвали бесіду «Бути чи не бути феміністкою?», а в Києві напали на ком’юніті-центр. 

Про це у своєму Facebook написала Олена Шевченко. 

«Щойно організація “Традиція і порядок” увірвались в приміщення, де ми проводили фемтокс в Одесі. 10 хвилин стримували їх вдвох, поки не вивели людей в безпечне місце», — написала вона. 

Паралельно було скоєно напад на ком’юніті-центр ГО «Інсайт» у Києві. У приміщення вдерлися близько 30 осіб у балаклавах та погрожували людям. 

Возможно, это изображение (один или несколько человек, люди стоят, люди сидят и в помещении)

За словами Олени Шевченко, поліція не відреагувала належним чином на обидва напади, а у Києві навіть відмовилася приймати заяву від потерпілих: 

«В Одесі, незважаючи на те що ми попереджали про захід, лише через 10 хвилин від початку нападу приїхав один патруль. На наші заяви про напад вони сказали, що не можуть нічого зробити, бо їх лише двоє…» 

Крім того, 29 травня члени ультраправої організації «Соляріс» напали на преспоказ ЛГБТ+ фільму «Будьмо, гей». 

Як зазначає КиївПрайд, близько 10 осіб у масках з черепами прийшли до Dialog Hub. У них були прапори з логотипом «Соляріс». Пів години вони стояли біля місця події із гучно увімкненою музикою, а потім розбили вікно та закинули в приміщення фаєр та шашку зі сльозогінним газом. Усі 20 гостей отримали легкі опіки очей та кашель, що не минав близько години.

Членів «Солярісу» раніше було помічено на контракції до трансмаршу та «параді вишиванок» на честь дивізії СС «Галичина». 

У той же день невідомі закидали цеглою офіс LGBT Association LIGA в Одесі на вулиці Пушкінській. Ймовірно, це також були члени одеського осередку «Традиції і порядку».

Нагадаємо, у 2020 році ультраправа активність проти ЛГБТ+ та феміністок зайняла друге місце у моніторингу: усього за рік було зафіксовано 25 випадків насильства та конфронтацій, 17 з яких були насильницькими, а 14 — спрямовані проти людей.