На двох екоактивістів напали після акції на підтримку #5488 – деталі

У суботу, 5 червня, група ультраправих напала на двох учасників акції на підтримку законопроєкту # 5488, організованої кількома правозахисними та ЛГБТК+ організаціями. Напад стався на літньому майданчику кафе «Чебуречна “Софра”» на Петрівці вже після завершення акції. Приводом до конфронтації стала «неформальна» зовнішність одного з хлопців.

За словами одного з потерпілих, який є екоактивістом, троє невідомих підійшли до нього, коли він робив замовлення, та почали ображати, вживаючи гомофобну, трансфобну та ксенофобську лексику. А потім облили потерпілих кавою та застосували проти них газовий балончик. Спроба заховатися від нападників у приміщенні кафе також нічого не дала. Попри прохання викликати поліцію, працівники кафе та охорона не поспішали цього робити та вимагали покинути приміщення, аби ніхто не пошкодив їхнє майно. У результаті один з нападників зайшов у приміщення і побив хлопця.

Нападники були вдягнені у чорний та темно-синій псевдовійськовий одяг. Як зазначають потерпілі, схожий одяг вони бачили на фото організації «Традиція і порядок».

Коли прибула поліція, за словами потерпілого, поліцейські намагалися обернути ситуацію так, ніби активісти були у нетверезому стані та самі спровокували конфлікт. Їх обшукали на наявність заборонених речовин.

Це вже не перший випадок ігнорування правоохоронцями нападів на активістів. Так, поліція закрила кримінальне провадження щодо нападу праворадикалів на екоактивіста та антифашиста Антона Грибницького, що стався 19 січня у Львові. Відбулося це попри те, що слідство мало відеозапис нападу. Це був вже третій напад ультраправих на Антона. Жоден із них так і не було розслідувано.

Загалом же у 2020 році моніторинговою групою «Маркер» було зафіксовано 14 випадків ультраправого насильства і конфронтації проти «неформальної» молоді (13 насильницьких, усі проти людей), зокрема з гомофобними мотивами.

Фото: «Політична критика»