Ультраправі намагаються впливати на українську Вікіпедію

Форум Українських Вікіпедистів. Нацкорпус

У суботу, 5 червня, на території колишнього київського заводу АТЕК, яка контролюється «Азовом» з 2014 року і є базою для всього «азовського руху», відбувся незвичний захід — Форум українських вікіпедистів.

Захід було проведено під егідою «Інституту національного розвитку» — громадської організації, пов’язаної з партією «Національний корпус». Очолює «інститут» Микола Кравченко — перший заступник голови «Нацкорпусу». До участі у «форумі» він особисто запросив окремих вікіпедистів.

На заході були присутні також інші члени «Нацкорпусу», зокрема член Вищої ради партії Олександр Алфьоров. Під час події Микола Кравченко вручив частині присутніх відзнаку «Вікімеч» «за внесок у майбутню Перемогу України в інформаційній війні». Серед нагороджених були, зокрема, співзасновники та колишні керівники ГО «Вікімедіа Україна»: Юрій Пероганич, Андрій Бондаренко та Євген Букет.

Фото: телеграм-канал Миколи Кравченка

За словами телеграм-каналу «Катарсис», пов’язаного з Едуардом Юрченком, «Організатори заходу повідомляють, що таким чином намагаються потіснити ліваків у вікі-середовищі». Сам Кравченко заявив, що «одним з найбільш очевидних для нас векторів інформаційного наступу має бути Вікіпедія… велика кількість організованих дописувачів цілком може просувати там потрібні теми».

По суті, це вперше за роки існування української Вікіпедії зустріч вікіпедистів організовується не самою вікі-спільнотою, а політичною партією, яка таким чином відкрито намагається впливати на розвиток Вікіпедії.

Варто зауважити, що одне з правил самої Вікіпедії звучить як «Вікіпедія  — не трибуна», її статті не мають бути інструментом пропаганди чи захисту чиїхось інтересів. Попри це, це правило регулярно порушується, особливо у випадках статей на контраверсійні історичні чи політичні теми.

Титульне фото: Wikimedia Commons