Члени С14 перевірятимуть резонансні забудови у Києві

Лідер ультраправої організації С14 (тепер — «Основа майбутнього») Євген Карась увійшов до складу комісії з розгляду інформації про резонансні забудови у місті Києві. Про це йдеться в документах КМДА, які опублікувало видання Vesti.ua.

У документах Євген Карась зазначений як представник громадської організації «Національний центр правозахисту», очолюваної іншим членом С14 та одним з ключових підозрюваних у вбивстві Олеся Бузини Денисом Поліщуком. У попередні роки «Національний центр правозахисту», як і інші організації-сателіти С14, регулярно отримував фінансування від КМДА та Київської ОДА. 

До комісії також потрапили члени С14 Маркіян Яциняк і Олександр Войтко. Останній із травня 2021 року також очолює Експертну групу з питань вшанування пам’яті загиблих та формування позитивного образу Захисників України у Громадській раді при Міністерстві у справах ветеранів. 

Імовірно, до С14 причетний і ще один із нових членів комісії — Іван Пономаренко. Він представляє ГО «Українська військова звитяга», засновниками якої є лідери С14.

Також резонансні забудови від С14 перевірятиме інший підозрюваний у вбивстві Олеся Бузини — Андрій Медведько. У комісію він потрапив як представник ультраправої організації «Невідомий патріот». Засновником цієї організації є ультраправий активіст Євген Строкань, причетний до антиромських акцій. До неї також входить неонацистка Віта Заверуха (дружина Строканя) . С14 брали активну участь у кампанії на захист Заверухи, звинуваченої у пограбуванні автозаправки та вбивстві двох поліцейських у 2015 році. 

Показово, що 8 липня цього року Заверуха разом із групою молодиків намагалися завадити проведенню акції проти забудови озера Вирлиця, фактично виступивши на боці забудовника. За словами активіста групи «Екопарк Вирлиця», протягом усієї акції Заверуха намагалася прорватися до людей і пошкодити антизабудовні плакати. 

У скандальний епізод навколо забудови нещодавно потрапив і сам Євген Карась. Він та його брат Володимир заблокували вивіз техніки з будівництва, проти якого начебто боролися. Як можна припустити з відео, розблокувати дорогу «активісти» погодилися лише після того, як отримали $300 «на чай». На відео з події можна також помітити ще одного члена комісії від С14 — Маркіяна Яциняка.

Комісія з перевірки інформації щодо об’єктів будівництва, які викликають суспільний резонанс на території Києва, є дорадчим органом при Київській міській державній адміністрації. Її головним завданням є перевірка інформації про резонансні будівництва та підготовка пропозицій для органів місцевої влади про шляхи вирішення конфліктів. Не більше ніж третину членів комісії можуть складати члени громадських організацій. Комісія існує вже три роки. До її попереднього складу також входили члени С14.