Вишкіл павлоградської «Центурії»

Вишкіл павлоградської «Центурії» та неонацистська символіка

13 вересня павлоградський осередок ультраправої організації «Центурія» провів польові заняття з холодною та вогнепальною зброєю. Проведення подібних вишколів є типовим для ультраправих організацій в Україні, проте показовим саме цей робить напис, нанесений на автомат одного з бійців. Окрім символу «чорне сонце» та тризубу, на ньому можна помітити цифри 15.03.2019 — дату масового вбивства в новозеландському місті Крайстчерч, вчиненому ультраправим терористом Брентоном Таррантом. Опублікований перед початком розстрілу маніфест терориста став культовим для неонацистів усього світу. Маніфест також був перекладений українською та поширювався за ціною 100 грн. 

«Чорне сонце», дата 15.03.2019 та ім’я Девіда Лейна на автоматі бійця «Центурії»

Інший напис на автоматі — ім’я американського теоретика неонацизму Девіда Лейна. Саме він є автором «14 слів», що перетворилися на один з ключових символів неонацистського руху.

«Центурія» — це парамілітарна організація, яка входить до «азовського руху» і фактично є ребрендингом «Національних дружин». Формальне заснування «Центурії» відбулося на з’їзді під Києвом у серпні 2020 року, на якому лідери організації заявили про «підготовку армії до Визвольної війни». Новостворену «Центурію» тоді переплутали з іншою організацією з ідентичною назвою — ультраправим «офіцерським орденом» у ЗСУ, члени якого також близькі до «азовського руху». 

З великим розслідуванням діяльності «Центурію» (ордену) в складі ЗСУ, підготовленим Олексієм Кузьменко, можна ознайомитися на сайті Illiberalism